Van Klei tot Urn

Het Maakproces

In het kort

De urnen komen tot stand volgens de stappen van de pottenbakkerskunst: de klei wordt gecentreerd op de draaischijf, waarna de klei wordt opengetrokken en de gewenste vorm aangebracht wordt. Nadat de vorm voldoende tijd heeft gehad om te drogen gaat hij de oven in. Vervolgens worden er verschillende technieken van glazuren toegepast en wordt de urn nogmaals gebakken.

Roos geeft vorm

“Creëren en creatief bezig zijn, is een onmisbaar gegeven in mijn leven. Het maken van urnen doe ik met veel plezier en voldoening, het geeft betekenis aan mijn leven.” 

– Creativiteit als opdrachtgever –

– Het lichaam als gereedschap –

– De aarde als materiaal –

Het draaien van de klei

Alles begin met het kneden van de klei, voordat de klei op de draaischijf wordt gebracht dient het lucht vrij te zijn. 

De volgende stap is het centreren van de klei, hier spelen techniek en mindset een belangrijke rol. Na het maken van een bodem trek ik de klei op tot een cilinder. Vanuit de cilinder breng ik de gewenste vorm aan, maak ik een dekselrand en voeg ik eventuele ornamenten toe. Als de klei leerhard is kan de pot afgedraaid worden.  Het duur ongeveer twee weken voordat de pot droog genoeg is om gebakken te worden.

Het bakproces

Het bakken van de klei is een van de belangrijkste aspecten van het pottenbakken. Het verandert de zachte en broze klei in sterk en weerbarstig keramiek. Vele vazen, potten en andere keramieken voorwerpen hebben duizenden jaren doorstaan, simpelweg omdat klei vuur ontmoette.

De werkstukken worden in een elektrische oven gestookt op aardewerk (1050℃) of steengoed (1200℃) temperaturen. Deze hoge temperaturen zijn nodig om de klei op moleculair niveau te transformeren. In totaal worden de werkstukken twee keer gebakken. De eerste bak wordt ook wel de biscuitbak genoemd.

Glazuur aanbrengen

De tweede bak staat in het teken van glazuur. Glazuur is een glaslaag die wordt aangebracht op het biscuit gebakken werkstuk. Het maakt het aardewerk duurzamer, waterdicht en geeft het werkstuk kleur.   

Het aanbrengen van glazuur is een kunst op zich. Door de grote keuze in glazuur samenstellingen, glazuurtechnieken en bak omstandigheden zijn de mogelijkheden oneindig.

 

Een urn aan de hand van jouw verhaal en/of wensen? Dat kan, graag sta ik je te woord.

 

Urn op maat